Steeds jonger Ajax naar Nijmegen

17-08-2012 12:43

SC Heerenveen - NECNEC krijgt zondagmiddag bezoek van regerend landskampioen Ajax. Na een uitzege op sc Heerenveen blaakt de ploeg van Alex Pastoor van het zelfvertrouwen.

Na het mislopen van Luciano Narsingh zette Ajax haar zinnen op Oussama Assaidi. Donderdagavond werd bekend dat Liverpool de buitenspeler voor de neus van de Amsterdammers had weggekaapt. Waar trainer Frank de Boer nog meer hoofdpijn van zal hebben is het vertrek van Vurnon Anita naar Newcastle United. Na Jan Vertonghen is hij de tweede belangrijke pion in het elftal van De Boer die vertrekt. Met een mogelijk vertrek van Gregory van der Wiel en Theo Janssen kan De Boer weer gaan bouwen aan een nieuw elftal, waarin hij bijzonder veel jeugdspelers moet inpassen.

Vertrek Anita opvangen
Over hoe het gemis van Anita zondag tegen NEC wordt opgevangen liet De Boer nog niets los. Eyong Enoh is nog geblesseerd en is derhalve geen optie. Mogelijk doet de coach een beroep op een speler uit Jong Ajax. "Bij Jong Ajax zitten drie spelers die op zijn positie goed uit de voeten kunnen. Fabian Sporkslede, Ilan Boccara en Joeri de Kamps. En ook bij de A-selectie hebben we spelers die de opengevallen plek kunnen invullen." Wie De Boer zondag ook op de positie van Anita zal posteren, Ajax gaat erop achteruit.

In tegenstelling tot Ajax is NEC er deze zomer niet op achteruit gegaan. Met het toevoegen van Khalid Sinouh, Michel Breuer, Evander Sno, Geert Arend Roorda en het terughalen van de verhuurde Rick ten Voorde beschikt trainer Alex Pastoor over een uitgebalanceerde selectie. Een mix tussen talentvolle spelers en ervaring bracht vorige week zondag gelijk de eerste overwinning van het seizoen. Op bezoek bij sc Heerenveen werd met 2-0 gewonnen. Een welkome zege met het oog op het vertrouwen richting het duel van zondag.

Goede start NEC
Bij NEC is de selectie voor komend seizoen rond en dat geeft rust. Hoe anders is het bij Ajax. De Boer had zijn selectie graag al rond gehad aan het begin van de voorbereiding, maar wacht nog altijd op een centrale verdediger, een extra spits en buitenspeler. Maar ook een jong en onervaren Ajax liet vorige week zien dat het kan voetballen. In de Amsterdam ArenA werd met 2-2 gelijkgespeeld in een duel waarin de thuisploeg vooral in de eerste helft heer en meester was.

Het zal voor Ajax dit seizoen lastiger dan ooit worden om de landstitel te prolongeren. Toch blijft dat het doel voor Ajax. Daarom gaan de Amsterdammers ook vol voor de winst in Nijmegen. Gezien de statistieken is Ajax ook in het voordeel. De laatste keer dat de regerend landskampioen verloor in Nijmegen was in 2005 (1-0). Van de laatste vijf ontmoetingen won Ajax er vier. Ondanks het thuisvoordeel is NEC statistisch gezien zondag de underdog. Maar door de recente ontwikkelingen op de transfermarkt kan het wel eens anders uitpakken.