Stam adviseert Man United voorbeeld Ajax te volgen: ‘Dat is de manier’

22-05-2013 14:46

Bron: voetbalzone


Toen de Raad van Commissarissen in februari 2012 opstapte en Johan Cruijff na een de zogenoemde fluwelen revolutie ‘de macht’ greep bij Ajax, zorgde hij er direct voor dat vele oud-topvoetballers van de Amsterdamse club officiële functies kregen toebedeeld. Het Orakel volgde daarmee het voorbeeld van Bayern München en dat is de juiste weg om weer uit te groeien naar een club die ook op Europees niveau goed voor de dag kan komen.

 

Dat is althans de mening vanJaap Stam, die vorige week een contract voor drie jaar tekende bij Ajax. De verdediger in ruste zal dan de functie van assistant and defensive coach, zowel bij de jeugd, de beloften als het eerste elftal van Ajax, gaan bekleden. “Ajax concentreert zich op de jeugd en daarom wil men oud-voetballers halen, die de jonge spelers beter kunnen maken waardoor die spelers weer sneller de stap kunnen maken naar het eerste”, zegt Stam op de officiële website vanManchester United.


De regerend landskampioen van Engeland lijkt namelijk een soortgelijke weg als die van Ajax en Bayern in te willen slaan. Na het vertrek van manager SirAlex Ferguson zou Ryan Giggs volgend seizoen als speler én lid van de technische staf moeten verdergaan, en de gestopte Paul Scholes moet volgens de tabloids ook deel gaan uitmaken van de technische leiding van the Mancunians. Op het moment lopen clubmensen als Nicky Butt, Brian McClair en Mike Phelan ook al rond op trainingscomplex Carrington. Stam denkt dat dat een goede zaak is.


“Ik ben er zeker van dat United zijn voordeel kan doen met Giggs en Scholes”, vertelt Stam, die tussen 1998 en 2001 op Old Trafford speelde. “Je moet hen natuurlijk wel helpen, maar als je ziet wat voor een kennis zij hebben wat zij op het veld hebben laten zien, dan kunnen zij andere spelers zeker wat uitleggen. Ik denk dat spelers zich sneller ontwikkelen op die manier. Ik waardeer Scholesy en Giggsy voor wat zij voor de club hebben gedaan en zij zijn in staat om de jonge spelers van het eerste elftal te helpen”, besluit Stam.