'Scandinaviërs zijn nooit wereldkampioen geworden'

10-08-2013 14:44

Bron: AD Sportwereld

In de vorige editie van Ajax-AZ, twee weken geleden in het duel om de Johan Cruijff Schaal, deden liefst twaalf spelers uit de Noordse landen mee. Morgenmiddag staan de clubs weer tegenover elkaar. In de Eredivisie is een scandinavisering aan de gang, zo ziet AD Sportwereld. Is dat wel leuk?

Als de zogenoemde scandinavisering ergens goed in beeld werd gebracht, is het wel in de laatste wedstrijd tussen AZ en Ajax. De Zweedse AZ-speler Viktor Elm legt de Deense Ajacied Lasse Schöne neer. Even later maakt de IJslander Johan Berg Gudmundsson een fraaier treffer na voorbereidend werk van zijn landgenoot Aron Jóhannsson.

Kenneth Perez is niet blond en heeft geen blauwe ogen, maar is wel Scandinaviër. 'Ik vind wel dat de identiteit van Nederland behouden moet blijven. Je kunt zeggen dat daar nu aan wordt getornd. Er spelen er inmiddels wel heel veel in de eredivisie. Het spel wordt er ook niet opwindender op,' zegt de Deen tegen AD Sportwereld.

Zuid-Amerikanen zijn leuker

Teams met daarin zes Brazilianen vindt Perez over het algemeen leuker spelen dan teams met zes Scandinaviërs. Want die passen zich allemaal razendsnel aan en ze komen allemaal keurig op tijd terug van vakantie, maar is het nog wel zo leuk allemaal? Waar zijn eigenlijk de Brazilianen met hun scharen en hun samba? We missen ze, want de Afrikanen zijn er in de eredivisie ook al bijna niet meer.

Voor wie ze mist, is er gelukkig nog Chelsea-meesterscout Piet de Visser. Voor hem  geen Noorwegen of Zweden. Hij zoekt het verderop. 'Gelukkig wil Chelsea nog Zuid-Amerikanen,' zegt hij tegen AD Sportwereld. 'Zuid-Amerikanen maken de competitie een beetje leuker. Ze geven iets extra's. Goed is het, al die Nederlandse talenten in de eredivisie, maar naar mijn mening wordt er daarnaast te veel middelmaat van buitenaf gehaald. En het is allemaal van hetzelfde.'

'Ze maken minder fouten'

Luciano is als Braziliaanse reservedoelman van FC Groningen bijna de laatste der Mohikanen. Groningen is normaliter ook een Scandinavisch bolwerk, maar het is nu zo ongeveer de enige club met een Zuid-Amerikaans accent. Eric Botteghin is een Braziliaan, Stefano Magnasco een Chileen en David Texeira een Uruguayaan.

In het verleden speelden ze bij FC Groningen hele toernooien. Luciano: 'De Zuid-Amerikanen tegen de Nederlanders en de Scandinaviërs. Op dat moment zag je de verschillen. Zuid-Amerikanen voeren een gevecht op leven en dood. De Scandinaviërs doen het anders. Rustiger. Maar zij maakten nooit fouten en wij liepen onszelf soms voorbij. Ik zou Scandinaviërs niet per se saai willen noemen. Alleen in de bus naar wedstrijden toe. Dan is er geen samba. Iedereen is rustig.'