PSV: aanval op titel met piepjonge voorhoede

28-06-2013 14:16

Bron: AD Sportwereld

De aanvalslinie bij PSV krijgt komend seizoen een jongensachtige aanblik. Na het vertrek van Dries Mertens en Jeremain Lens werd gisteren Florian Jozefzoon (RKC) binnengehaald. Deze vleugelaanvaller is 22 jaar en sluit aan in het rijtje van Luciano Narsingh (22), Memphis Depay (19), Jürgen Locadia (19) en Zakaria Bakkali (17). Alleen spits Tim Matavz is met zijn 24 jaar iets ouder.

PSV kan komend seizoen met één van de jongste aanvalslinies van de Eredivisie kunnen gaan spelen.

Na het vertrek van coach Dick Advocaat, die zweerde bij gevestigde namen, houdt de clubleiding zich voorlopig strak aan de woorden die onlangs bij de presentatie van de nieuwe hoofdtrainer Phillip Cocu werden geuit.

Na het contracteren van Jeffrey Bruma (21 jaar) is ook de tweede aankoop voor het tijdperk Cocu een talent van voor in de twintig, met een Nederlands paspoort en de status van (jeugd)international. Florian Jozefzoon werd gisteren voor drie jaar vastgelegd, met een optie voor nog een vierde jaar. Hij komt over van RKC en wordt één van de twee rechtsbuitens in de selectie van Cocu. De Eindhovense club betaalt 400.00 euro aan RKC.

'PSV wil de beste Nederlandse talenten in het eerste, samen met talent uit onze eigen jeugd. Ook Jozefzoon is een jonge speler, maar toch brengt hij net als Bruma al de nodige ervaring mee', stelt technisch manager Marcel Brands.

Jozefzoon zelf kon gisteren zijn geluk niet op. De bij Ajax opgeleide aanvaller brak eerst niet door in Amsterdam, belandde daarna bij NAC ook op de bank, maar knokte zich afgelopen seizoen bij RKC zo knap terug, dat hij uiteindelijk werd opgenomen in de EK-selectie van Jong Oranje. En straks krijgt hij dus een tweede kans bij een club uit de Nederlandse top. 'Ik ben blijkbaar een type dat langer tijd nodig heeft om de top te bereiken', stelt Jozefzoon. 'Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb bij RKC een goed seizoen gedraaid. Dat is toch mensen opgevallen.' Ook FC Twente probeerde hem te halen.

In Israël kreeg de vleugelspits in twee duels van Jong Oranje speeltijd, tegen Duitsland en tegen Rusland. Bij PSV zou hij in de voorbereiding kunnen gaan profiteren van het feit dat zijn concurrent Luciano Narsingh nog niet speelkaar is na een langdurige blessure. Narsingh wordt pas in september weer in de wedstrijdselectie verwacht.

In principe heeft PSV nu alle posities in zijn aanval dubbel bezet. Narsingh en Jozefzoon zijn de opties op rechts, Jürgen Locadia en Tim Matavz in de spits en Memphis Depay en Zakaria Bakkali op links. Op het eerste gezicht lijkt dit geen verzameling spelers die weer 100 competitiegoals of meer gaat maken, maar PSV en Cocu speculeren op groeipotentie en drive.

Aan dit gezelschap hoopt PSV Adam Maher als nummer 10 toe te voegen. En voorlopig staat ook Georginio Wijnaldum nog voor die plek op de loonlijst, net als Ola Toivonen die PSV op korte termijn hoopt te verkopen aan Norwich City. 'Wat het voor de positie van Georginio betekent dat PSV nu zo actief is op de transfermarkt? Voorlopig betekent het niks', stelt zijn zaakwaarnemer Humphrey Nijman desgevraagd. 'Eind vorig seizoen heeft hij een gesprek gevoerd met Phillip Cocu en daar had Gini een goed gevoel over.'