Problemen Ajax gaan verder dan een grabbelende doelman

24-09-2013 16:41

Bron: AD/Dennis Jansen

Kenneth Vermeer werd de pispaal van Ajax na de flaters tegen PSV, maar de keeper verkeerde zondag in goed gezelschap. Iedereen kon het zien. De passes van Moisander kwamen niet aan, de klungelende Van Rhijn was geen schim van de international die hij vorig seizoen was.

Schöne stond niet goed, Serero liep er als een kip zonder kop bij en Sigthórsson trok automatisch tóch naar binnen. Op iedereen was eigenlijk wel iets aan te merken. De problemen van Ajax gaan verder dan een grabbelende keeper

Ajax is als los zand. De puzzelstukjes vormen nog (lang) geen geheel.

Nu twee pijlers onder de laatste successen (Eriksen, Alderweireld) van het toneel verdwenen zijn, moet De Boer opnieuw bouwen aan een nieuw team. De twee doelen zijn niet mis: doorgroeien in Europa en kampioen worden.

De Boer heeft wat dat laatste betreft een voortreffelijke reputatie opgebouwd - hij stond na een stroeve start driemaal op rij met de Schaal in handen - maar dit seizoen hebben de Amsterdammers wel erg veel stappen achteruit gezet. Stroef beweegt de landskampioen zich door de competitie, waarin het al meer punten (10) verloor dan andere jaren.

De herfstdip van Ajax is ditmaal al aan het einde van de zomer begonnen en de vraag is: hoe komt Frank de Boer die te boven met zijn team?

Het verval van de kampioensploeg kenmerkt zich door vele gebreken. Ajax is zijn rustpunten en zekerheden kwijt. Een zomer eerder verlieten Jan Vertonghen, Vurnon Anita en Gregory van der Wiel de Amsterdamse club, maar stonden hun vervangers klaar. Nu zijn Toby Alderweireld en Christian Eriksen vertrokken, de rustgevende factor achterin en de kapitein op het middenveld.

Maar wie staan er dit seizoen op? Wie neemt het zwalkende Ajax bij de hand? Oké, Siem de Jong is terug na zijn klaplong, maar de aanvoerder staat er toch echt alleen voor. Niklas Moisander en Christian Poulsen hebben hun handen vol aan zichzelf. Om over Kenneth Vermeer maar te zwijgen.

De Boer verklaarde het systeem heilig, maar meer dan ooit verloor Ajax dit seizoen de controle in wedstrijden. De zekerheid om elkaar te vinden, de driehoekjes die houvast bieden, waar zijn ze gebleven? Heerenveen (3-3), FC Groningen (1-1) en AZ (3-2) sloegen gaten in het systeem.

PEC Zwolle heerste zelfs een tijdje in de Arena. Alleen in Barcelona toonde Ajax flarden van 'het eigen spel'. Alsof hij elke wedstrijd weer op nul moet beginnen, dat gevoel moet Frank de Boer hebben. Ajax is dit seizoen wel erg vaak de weg kwijt.

De trainer wijst, logischerwijze, op de nieuwe spelers (Duarte, Bojan, Van der Hoorn) die hij moet inpassen. Dat kost tijd en kracht, zeker met de loodzware Champions League erbij. Het vertrouwen in De Boer is groot, maar oplossingen liggen niet voor het oprapen.

Ajax moest de laatste drie jaar na de winterstop een puntenachterstand wegwerken in een eindspurt. Telkens kwam het op het nippertje goed. De competitie is ook nu nog jong, maar het is zeer de vraag of Frank de Boer dat klusje voor de vierde keer kan klaren.