Pot kijkt tevreden terug op eredivisie

13-05-2013 16:35

Wie kampioen van de eredivisie wil worden, lijkt niet meer om de eigen jeugd heen te kunnen. Opnieuw braken dit seizoen veel jonge voetballers door, zelfs tot aan het Nederlands elftal. Ook 'koopclub' PSV is inmiddels overstag. Cor Pot, bondscoach van Jong Oranje, is zeer tevreden dat clubs vaker terugvallen op zelfopgeleide spelers.

undefined

„Het beleid om de jeugd een kans te geven is hartstikke positief. Die tendens is gelukkig al een paar jaar zichtbaar”, zegt hij dan ook. Pot zag met veel plezier hoe spelers als Adam Maher (AZ), Daley Blind (Ajax) en Feyenoorders Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Tonny Vilhena hun naam definitief vestigden. „Nu is het vooral zaak voor die talenten om niet te snel naar het buitenland te verkassen, maar te blijven tot hun 23e of 24e.” Pot is bijvoorbeeld tevreden dat Blind zijn aflopende contract verlengde. „Dat is heel verstandig van hem.”

Met het oog op het EK onder 21 in Isräel in juni had de keuzeheer zich geen beter seizoen kunnen wensen. Waar het in het verleden nog wel eens moeilijk was om goede spelers uit de eredivisie te selecteren voor Jong Oranje, daar had Pot dit jaar keuze te over. „Het was inderdaad geen enkel probleem om een voorlopige selectie van 40 man te maken”, zegt hij tevreden. „Bijna alle jongens die ik heb opgeroepen spelen in de eredivisie. Ik had nog veel meer kandidaten. Talenten als Quincy Promes van Go Ahead en Youness Mokhtar van PEC Zwolle waren ook kandidaat, maar die zitten er niet bij.”

Los van alle jonge spelers, vindt Pot dat Ajax de terechte kampioen is geworden. „Ik vind het toch weer heel knap hoe Frank de Boer met Ajax opnieuw zo'n serie na de winterstop heeft weten neer te zetten. Hij is blijven geloven in de vertrouwde speelstijl. Daar moet ik hem een groot compliment voor geven. Maar ook Feyenoord heeft het goed gedaan. Ze hebben aan het begin van het seizoen een flinke aderlating gehad met het vertrek van een paar goede spelers. Ondanks de beperkte financiële middelen hebben ze dat uitstekend opgelost.”

Pot, die na het EK in Israël afzwaait, vindt het niet jammer dat Ajax het vooral van jeugdige Denen als Christian Eriksen en Viktor Fischer moest hebben. „Dat soort jongens past prima in Nederland. Je hebt het voordeel dat ze de taal snel spreken en zich dus snel en makkelijk aanpassen. In Scandinavië weten ze dat je het beste naar Nederland kunt komen als je goed opgeleid wil worden. Dat mogen we best als een compliment zien.”