Oranje ontsnapt dankzij late penalty aan afgang in Estland

07-09-2013 11:26

Nederland is in Estland tegen een onverwachte zeperd aangelopen. Oranje leek zelfs op een nederlaag af te stevenen, maar een strafschop in blessuretijd benut door Robin van Persie voorkwam een totale afgang.

Bondscoach Louis van Gaal moet ongetwijfeld terug hebben gedacht aan zijn vorige duel als Oranje-bondscoach in Tallinn, toen Nederland in de kwalificatie voor het WK in 2002 met moeite ontsnapte aan een teleurstelling. Pas in de laatste acht minuten werd destijds een blamage voorkomen (2-4).

Ruim twaalf jaar later beleefde Van Gaal evenmin een ontspannen avond, ook al was de start veelbelovend. Waar in 2001 Estland twee keer op voorsprong kwam, nam Oranje dit keer al vroeg de leiding. Arjen Robben trok vanaf de rechterkant naar binnen. Hoewel het gevaar als bekend mag worden beschouwd, gaf de Estse back Dmitri Kruglov te veel ruimte. De Bayern-aanvaller profiteerde dankbaar met zijn sterke linkerbeen 0-1.

Nederland kreeg in het eerste kwartier de nodige kansen de marge te vergroten. Maar Wesley Sneijder en Robin van Persie vonden de Estse doelman Sergie Pareiko op hun weg. Waar de vroegtijdige knock-out uitbleef, daar sloeg Estland bij de eerste beste aanval direct toe.

Konstantin Vassiljev speelde de bal door de benen van Stefan de Vrij en liet doelman Michel Vorm met een schot van afstand in de uiterste hoek kansloos. De onverwachte gelijkmaker markeerde het einde aan het overtuigende begin van Nederland, dat ondanks een overwicht Pareiko niet meer tot reddingen dwong.

Ruim een half uur voor tijd had Oranje nog meer de noodzaak de aanval te zoeken. In de 57ste minuut profiteerde Vassiljev van het gebrek aan daadkracht van Bruno Martins Indi. Met een fraaie lob verschalkte hij Vorm.

Nederland, met Dirk Kuijt, Jeffrey Bruma en Jonathan De Guzman als verse krachten voor Jeremain Lens, De Vrij en Jetro Willems, bleef een antwoord schuldig. De aanval kreeg gaandeweg steeds meer weg van een wanhoopsoffensief, waarmee de defensie van Estland niet kon worden verontrust.

Pas in blessuretijd bleef Nederland een smadelijke nederlaag bespaard. Scheidsrechter Sergeii Boiko bestrafte het vasthouden van Raio Piiroja van Robin van Persie met een tweede gele kaart én een strafschop, die door het slachtoffer onberispelijk werd verzilverd.

Een ontsnapping als in 2001 zat er niet meer in voor de ploeg van Van Gaal, die na de 2-2 Wesley Sneijder en Robben de kans op een winnende treffer onbenut zag laten.

Ondanks het puntenverlies blijft Nederland onbedreigd aan kop in Groep D. Roemenië staat met zes punten achterstand tweede in de poule. Maar door het gelijkspel in Tallinn kan Oranje zich dinsdag nog niet op eigen kracht plaatsen voor het WK in 2014. Martins Indi en Robben zijn er dan niet bij. De Feyenoord-verdediger en de Bayern-aanvaller kregen een gele kaart en zijn in en tegen Andorra geschorst.