Klein stukje U2 in EL-finale

13-05-2013 16:53

Bron: Ajax

De Amsterdam ArenA is woensdagavond voor even het middelpunt van de (voetbal)wereld. De thuishaven van Ajax is het decor van de Europa League-finale Benfica - Chelsea. Eventmanager Edwin Gerritsen is een van de ArenA-medewerkers die deze megaklus in goede banen moet leiden.

undefined

Al bijna twee jaar zit de finale van de Europa League in het achterhoofd van Edwin Gerritsen. Een zoektocht door zijn mailbox leert dat de eerste mailwisselingen over de Europese eindstrijd in Amsterdam al van begin 2011 dateren. ‘EL-finale 2013 naar ArenA!’ valt in de onderwerpregel te lezen, waarna een bijna oneindige reeks mails elkaar opvolgen tot de dag van vandaag. Het organiseren van een Europese finale is een operatie van de buitencategorie.

De 34-jarige Amsterdammer is als eventmanager van de ArenA het vaste aanspreekpunt voor de UEFA. Dat betekent dat hij er samen met de Europese voetbalbond, KNVB, politie, gemeente en andere instanties voor moet zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Zijn bijna vijfenhalf jaar ervaring in de ArenA komen hierbij goed van pas. Talloze draaiboeken zijn in de loop der jaren door zijn handen gegaan. Van de groots opgezette U2-concerten tot de interlands van het Nederlands elftal en de Champions League-wedstrijden van Ajax.

,,In de basis maakt het niet zoveel uit of we hier nu de EL-finale of Sensation organiseren”, weet Gerritsen. ,,Veel zaken verlopen via dezelfde bekende procedures. De aanpak vanuit de ArenA blijft hetzelfde. Deze finale is echter wel een van de grootste evenementen die we hier ooit in de ArenA hebben gehad. In naam waren de finale van de UEFA Champions League (1998) en EURO2000 weliswaar groter, maar de opzet was vele malen kleinschaliger dan nu bij de EL-finale het geval is. Of het daarmee ook het grootste evenement is, blijft lastig te zeggen. De concerten van André Rieu met het unieke podium waren bijvoorbeeld ook gigantisch. Een dergelijk evenement laat zich echter moeilijk vergelijken met een belangrijke voetbalfinale. Het ligt er maar net aan waar je de focus oplegt om de factor ‘grootste’ te kunnen benoemen.”

De media-aandacht voor de finale is enorm. In totaal zullen 36 camera’s de wedstrijd registreren. Vergeleken met de kampioenswedstrijd Ajax - Willem II (17 camera’s) staan er nu ruim twee keer zoveel camera’s langs de lijn. Zo zijn er bijvoorbeeld twee camera’s die zich de hele wedstrijd alleen op beide coaches focussen. ,,De media zijn voor de UEFA van groot belang. Ze hechten er dan ook veel waarde aan dat de finale zo uitgebreid mogelijk in beeld wordt gebracht. De perstribune wordt vergroot en op sommige plekken op de tribune worden camerastellages gebouwd. We zullen dus bij lange na geen bezoekersrecord halen, maar daar is het ook niet om te doen.”

Om als stadion voor een Europese finale in aanmerking te komen geldt er voor zowel de Champions League (62.000) als Europa League (40.000) een minimale capaciteit. Hoewel de ArenA met 53.000 zitplaatsen makkelijk aan de EL-eisen kan voldoen, is het stadion vanwege deze finale toch nog letterlijk uit zijn jasje gegroeid. ,,Soms wordt de operatie zo groot dat je dingen moet gaan verplaatsen. Zo hebben we het rtv-compound van het ArenA-dek naar een naastgelegen parkeerplaats van 4.000 m2 moeten verplaatsen. Zo’n besluit heeft consequenties voor de hele operatie. Denk alleen al aan de 30 kilometer kabels die nu via een speciale loopbrug van de parkeerplaats aan het stadion zijn gekoppeld. Dit alles maakt het tot een uniek evenement.”

Dat zowel de KNVB als de ArenA een goede naam bij de UEFA hebben is volgens Gerritsen de afgelopen anderhalf jaar meerdere keren gebleken. ,,Er wordt weleens gezegd dat de UEFA het stadion overneemt. Dat is in zekere zin ook wel zo, maar ze zijn ook absoluut bereid tot samenwerking op sommige punten. Ze weten immers hoe strak Nederlanders evenementen kunnen organiseren. Om die reden nemen ze soms ook sneller dingen van ons aan dan in andere landen het geval is. We bewijzen al jarenlang dat we hier moeiteloos grote shows en voetbalwedstrijd kunnen draaien. Die kennis en ervaring is wat waard, met name op logistiek gebied. Toen de UEFA aangaf dat er zeven vrachtwagens per dag het dek op zouden komen, was dat voor ons een overzichtelijke klus. Met U2 hebben we ooit zeventig vrachtwagens voor de opbouw hier gehad. Het belangrijkste is dat de operatie te allen tijde door kan gaan. Het lijkt een klein detail, maar het is natuurlijk zonde als een trailer de rest van de opbouw in de weg staat. Wij weten hoe we daar mee om moeten gaan. Gelukkig volgt de UEFA onze expertise op dat soort punten.”

In het meest ideale scenario beleeft Gerritsen woensdag 15 mei een rustige avond. ,,Als het goed is hoef ik op de wedstrijddag zelf niet meer zoveel te doen. Als ik het niet druk heb, zijn de voorbereidingen goed geweest. Hopelijk kunnen we dan met zijn allen op een geslaagde finale terugkijken.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans/Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees

Edwin Gerritsen is al ruim anderhalf jaar bezig met de organisatie van de EL-finale in de ArenA.