Finnbogason helpt tiental Heerenveen in spektakelduel langs AZ

04-08-2013 10:44

Bron: ANP

SC Heerenveen is zaterdag het seizoen verrassend sterk begonnen. De ploeg van trainer Marco van Basten won in eigen stadion met 4-2 van AZ, met twee treffers en een assist van Alfred Finnbogason.

AZ-trainer Gertjan Verbeek rekende op voorhand op een enthousiast Heerenveen en dat was wat AZ over zich heen kreeg. Heerenveen ging vol gas op zoek naar het Alkmaarse doel en dat bracht AZ vaak in de problemen.

Bij Heerenveen veranderde in de zomer sportief en bestuurlijk het nodige, maar spits Alfred Finnbogason is vooralsnog gebleven. En die bezorgde Jan Wuytens en Jeffrey Gouweleeuw handenvol werk. Al in de derde minuut kon Gouweleeuw nog net redding brengen tegen zijn oude club door een inzet van Marten de Roon van de lijn te halen, even later schoot Finnbogason te nonchalant in, waardoor AZ-keeper Esteban de bal nog kon toucheren.

Heerenveen drukte AZ achteruit en een openingstreffer kon niet uitblijven. Halverwege de eerste helft kwam die ook. Wuytens maakte hands, Finnbogason schoot hard binnen vanaf de penaltystip.

AZ vond na de tegentreffer wel de rust en ruimte om zich naar de andere kant van het veld te voetballen en dat leverde voor rust nog twee mogelijkheden op. Nemanja Gudelj kopte over, terwijl Nick Viergever net niet de vrijstaande Viktor Elm vond.

Na de pauze probeerde Heerenveen het goede gevoel weer terug te krijgen en dat leek ook te lukken. maar de eerste serieuze aanval van AZ leverde al de gelijkmaker op. Rechtsback Mattias Johansson stoomde op, combineerde, kreeg de bal terug en schoot bekeken raak.

De veerkracht van Heerenveen was echter opmerkelijk, want vijf minuten later stond het 3-1, met hoofdrollen voor Finnbogason en Van Anholt. Bij de 2-1 schoot Van Anholt en werkte de spits de door Esteban weggegeven rebound binnen. Een minuut later soleerde Finnbogason op de achterlijn langs twee AZ-spelers, trok de bal voor en zag de instormende rechtsback raak knallen.

Pas na 70 minuten raakte Heerenveen weer in paniek, toen de van Ajax gehuurde Mitchell Dijks direct rood kreeg na een overtreding op Steven Berghuis. Vlak voor tijd maakte Aron Johannsson uit een penalty nog wel 3-2, maar invaller Rajiv van la Parra zorgde met de 4-2 voor een terechte zege voor Heerenveen