Dramatisch Ajax ontkomt maar net aan bekerflater

26-09-2013 11:20

Bron: voetbalprimeur.nl/nieuws

Ajax is woensdag op het nippertje aan een gigantische bekerflater ontkomen. FC Volendam stond in de verlenging met 1-2 voor, maar ging uiteindelijk met 4-2 ten onder. Dat Ajax in een enorme vormcrisis zit, werd echter opnieuw duidelijk.

Doelpunten van Robert Mühren, de neef van de vorige week overleden Gerrie Mühren, leken Volendam een historische zege te bezorgen. Doelpunten van Lasse Schöne (twee) en Danny Hoesen zorgden ervoor dat Ajax zich alsnog plaatste voor de derde ronde van de KNVB Beker. Trots op die zege zal niemand bij Ajax zijn.

Het duel stond vooral in het teken van Gerrie Mühren, die vorige week op 67-jarige leeftijd overleed. Hij kende een rijk verleden bij zowel Ajax als FC Volendam. Met een minuut stilte voor aanvang van de wedstrijd werd bij zijn overlijden stilgestaan. Daarna werd de blik op het voetbal gericht, want voor Ajax was het zaak weer eens een wedstrijd te winnen. Ten opzichte van de veegpartij in Eindhoven (4-0) startten er aan Amsterdamse zijde zes andere gezichten. Goed was het spel van Ajax echter geen moment. Het was dat Volendam in de eerste helft niet leek te geloven in een stunt, anders had het toen al lastig kunnen worden voor de gastheren.

Siem de Jong, die bijna negentig minuten kon spelen, was na elf minuten met een kopbal dicht bij de openingstreffer. Wat hem niet lukte – scoren – lukte Andersen na 27 minuten wel. Hij combineerde met Hoesen en klopte Volendam-goalie Theo Timmermans in de korte hoek (1-0). Op een paar halve kansen na viel er in het eerste bedrijf weinig te genieten.

Voor de Ajax-fans bleef dat na rust zo. De Volendam-aanhangers zagen echter een wedstrijd waarin steeds meer kansen voor hun ploeg ontstonden. Zes minuten na rust had Brandley Kuwas de bezoekers op gelijke hoogte móéten brengen, maar hij zag Daley Blind op de lijn redden. Alsof het zo moest zijn maakte Robert Mühren, de neef van, in de 67ste minuut alsnog een Volendamse treffer. Hij was scherper dan Moisander en liet Cillessen met zijn knappe intikker kansloos (1-1).

Aan de Ajax-malaise kwam daardoor maar geen eind, ook niet tegen de nummer vijftien van de Jupiler League. Sterker, in de blessuretijd van de reguliere speeltijd had Mühren opnieuw een dot van een kans. Schuin voor Cillessen schoot hij op de Ajax-doelman. Een verlenging konden de Amsterdammers echter niet voorkomen. Daarin deed Mühren na vijf minuten was hij even daarvoor had nagelaten: scoren. Mike van der Hoorn vergat op buitenspel te stappen, waarna Mühren via de paal raak schoot: 1-2.

Net toen Volendam zich waarschijnlijk realiseerde wat voor stunt er in de maak was, knalde Schöne een vrije trap binnen (2-2). Dat bleek teveel voor de dappere Volendammers, die in de verlenging opmerkelijk genoeg fitter leken dan de Ajacieden, die om de haverklap kramp kregen. Een schot van de strompelende Hoesen en een knal van Schöne zorgden alsnog voor een Amsterdamse zege. Van hoogstaand voetbal, zoals Gerrie Mühren dat met Ajax in de jaren zeventig op de mat legde, was woensdag nooit sprake. Alleen neef Robert kwam er met veel fantasie een beetje bij in de buurt.