De Mos: 'We leiden geen Van Basten of Cruijff meer op'

17-06-2013 16:18

Altijd mijn Ajax/ Bron: voetbalzone

Voetbalkenners en -analytici zijn het niet eens over de stelling of Jong Oranje heeft gefaald op het jeugd-EK in Israël. Bondscoach Cor Pot sprak op voorhand de ambities uit om Europees kampioen te worden, maar afgelopen zaterdag ging zijn ploeg schlemielig met 1-0 onderuit tegen Jong Italië.

In NUsport laten diverse prominenten uit de voetbalwereld hun licht schijnen op de prestaties van de beloftenploeg.

Volgens oud-international John de Wolf is het duidelijk: Jong Oranje ging minimaal voor de finale, maar sneuvelde eerder. “Dus ja, ze hebben gefaald”, concludeert de robuuste stopper van weleer, die overigens geen aanleiding ziet om de generatie nu meteen af te schrijven. “Toch zit er wel veel kwaliteit in dit Jong Oranje, dat staat buiten kijf. Een aantal spelers zien we straks terug in de top van Europa”, verwacht hij.

Ook Kenneth Perez, tegenwoordig vooral bekend van zijn werkzaamheden op tv, vindt dat er meer in had gezeten voor Jong Oranje. Hij vindt dat de ploeg van Pot met het bereiken van de halve finale ‘het minimale’ heeft gepresteerd, al behoorde de titel in zijn ogen echter nooit tot de mogelijkheden. Jong Spanje is volgens de Deen een maatje te groot, te goed. “De titelwens was gewoon niet realistisch”, vindt hij.

Volgens Aad de Mos waren de verwachtingen rondom Jong Oranje op voorhand al te hoog. “We kijken niet alleen naar het resultaat, zoals de Italianen, er moet ook goed gevoetbald worden. Dat stamt nog uit de jaren zeventig”, legt hij uit. Ook ontbeerde de ploeg van Pot in zijn ogen een speler die het in zich heeft om in de toekomst uit te groeien tot een absolute wereldster. “Wij leiden geen Cruijff of Van Basten meer op. Ook geen Isco of Neymar. (..) Ik vrees dat Adam Maher uiteindelijk ook onder zal sneeuwen in Oranje. Dat het een robot van Van Gaal wordt.”