De Boer: "Bayern doet me aan Ajax uit '95 denken"

19-06-2013 14:10

Bron: voetbalprimeur.nl/nieuws

Ronald de Boer verwacht dat 'treble'-winnaar Bayern München onder leiding van de nieuwe trainer, Pep Guardiola, nóg attractiever gaat spelen. Een herhaling van het buitengewoon succesvolle seizoen 2012/2013 is in de ogen van De Boer niet haalbaar. "Dat is niet realistisch. Daar hoort naast klasse ook een stukje geluk bij."

"Bayern München speelt uitstekend georganiseerd. De ploeg doet me een beetje denken aan onze Ajax-ploeg in 1995", zegt De Boer op de website Bundesliga.de. "Op elke positie sterk bezet en elke speler heeft zijn speciale kwaliteiten, die hij in teamverband inzet. Van een wisseling van de wacht wil ik nog niet spreken. Natuurlijk kan FC Barcelona winnen van Bayern München. Ze moeten dan wel een goede dag hebben."

"Het is niet het beste moment om aan een nieuwe job te beginnen. Het zal heel zwaar voor hem worden. Wat kun je nog bereiken als een club alle prijzen gewonnen heeft? Maar ik wens hem al het goeds en veel geluk." Aanpassingen moet Guardiola niet doen, meent De Boer. "Zoals Bayern nu speelt, is precies zoals zijn voetbalfilosofie is. Ik weet zeker dat hij de ploeg nog verder zal helpen ontwikkelen."

"Cruijff en Van Gaal belangrijke leermeesters"

"Bayern München zal nog attractiever spelen en het balbezit en de controle in wedstrijden vergroten. Ze zullen hun tegenstanders met nog meer dominantie bestrijden en hen duidelijk maken dat er niets te halen valt tegen Bayern", aldus De Boer, die in Guardiola de aanpak van Cruijff terugziet. "Dat heeft hij ook al in zijn boek geschreven. Johan Cruijff en Louis van Gaal waren zijn belangrijkste leermeesters."

"Hij heeft van beiden het beste overgenomen: de organisatie van het spel, de obsessie om op elk klein detail te letten. Hij hecht veel waarde aan de spelintelligentie, het fysieke deel is secundair. Ik denk dat zijn filosofie uitgaat van het feit dat de bal altijd sneller is dan de man." De Boer speelde zelf met Guardiola samen bij FC Barcelona. De persoon Guardiola maakte indruk op De Boer.

"Hij is een zeer vriendelijk mens, een grote persoonlijkheid. Hij heeft zijn werk altijd serieus genomen, zelfs tijdens de training kon hij slecht tegen zijn verlies. Dat is ook zo wanneer hij golf speelt. Hij focust zich op waar hij mee bezig is. Hij is een perfectionist. Pep was in het veld al het verlengstuk van de trainer, sprak veel met zijn medespelers. Hij was niet de sterkste voetballer, maar dat maakte hij goed met zijn intelligentie."