De band tussen Ajax en Volendam

25-09-2013 12:42

Bron: ajax.nl

De selectie van Ajax krijgt woensdag tegen FC Volendam al de kans zich te revancheren voor de 4-0-nederlaag van zondag bij PSV. Het duel in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi wordt gespeeld in de eigen ArenA. Daar wordt bovendien stilgestaan bij het overlijden van Gerrie Mühren, die vorige week op 67-jarige leeftijd overleed. De Volendammer maakte tussen 1968 en 1976 furore bij Ajax, dat hem eerder had overgenomen van de club uit zijn woonplaats. In het spoor van de technicus volgden later nog vele spelers dezelfde route.

Onder anderen Arnold Mühren, de jongere broer van Gerrie, Wim Jonk en Keje Molenaar zetten hun eerste schreden in het betaalde voetbal bij de Noord-Hollanders, alvorens zij belandden bij Ajax. Waar Gerrie onomstreden was in het gouden Ajax uit de jaren zeventig, maakte zijn ruim vijf jaar jongere broer Arnold de successen veelal mee vanaf de bank. Hoewel hij tussen 1971 en 1974 tot een respectabel aantal van 62 competitiewedstrijden kwam, waarin hij bovendien zestien keer scoorde. Later keerde de linkspoot, die zijn glorietijd beleefde in Engeland bij achtereenvolgens Ipswich Town en Manchester United, terug op het oude nest en veroverde hij als nestor van een jonge ploeg onder meer in 1987 de Europa Cup 2.

Ook Jonk, die bij Ajax tegenwoordig deel uitmaakt van het technische hart, had na zijn eerste seizoenen in Volendam een glansrijke carrière die hem voerde langs Ajax, Internazionale, PSV en Sheffield Wednesday. Met zijn huidige club won de sierlijke middenvelder van weleer de landstitel, Uefa Cup en nationale beker. Molenaar waagde nooit de overstap naar het buitenland, maar hij had desondanks een heel verdienstelijke loopbaan. De offensieve rechtsback haalde in zijn periode bij Ajax (1980-1984) zelfs het Nederlands elftal, waarvoor hij tweemaal uitkwam.

Nadien bewandelden spelers als Tom Sier – zij het via een omweg langs sc Heerenveen – en Mitchell Dijks dezelfde weg als de gebroeders Mühren, Jonk en Molenaar. Al werd laatstgenoemde op jonge leeftijd weggehaald, waardoor hij nimmer speelde in het eerste elftal van het andere Oranje. Vanwege zijn befaamde jeugdopleiding wordt Volendam ook wel eens aangeduid als de kleine broer van Ajax.

Toch was het niet alleen eenrichtingsverkeer en profiteerde ook FC Volendam van de goede onderlinge band met Ajax, dat geregeld spelers in Volendam stalde om ervaring te laten opdoen. André Ooijer bijvoorbeeld speelde in het seizoen 1994/1995 op huurbasis voor de Volendammers. De 55-voudig international veroverde aan de boorden van het IJsselmeer direct een basisplaats en kwam tot 32 wedstrijden, waarin hij viermaal doel trof. Eenmaal terug in Amsterdam bleek de concurrentie enorm en koos hij uiteindelijk voor een avontuur bij Roda JC. Na omzwervingen langs PSV, Blackburn Rovers en opnieuw PSV belandde de Amsterdammer in 2010 weer bij Ajax, waar hij twee jaar later zijn fraaie loopbaan afsloot met een tweede landstitel op rij.

Twee jaargangen eerder koos Michael Reiziger eveneens voor een verhuur aan Volendam. Met dien verstande dat de toenmalige buitenspeler in tegenstelling tot Ooijer al zijn debuut had gemaakt in Ajax 1. Na deze tijdelijke overgang werd hij opnieuw een seizoen verhuurd, ditmaal aan FC Groningen. Doordat zijn ontwikkeling gestaag verliep, haalde toenmalig coach Louis van Gaal hem terug naar Ajax, waar hij uitgroeide tot de vaste rechtsachter van het team dat in 1995 de Champions League won.

De enige en laatste keer dat Ajax en FC Volendam elkaar tegenkwamen in het bekertoernooi was op 12 november 2008. In het Kras Stadion kwam er verrassend een vroegtijdig einde aan de bekeraspiraties van de Ajacieden. Wie anders dan Jack Tuyp velde in de verlenging het vonnis over de formatie van Marco van Basten. Gelukkigerwijze heeft het huidige Ajax niks te vrezen van de goalgetter, die sinds deze zomer actief is bij het Hongaarse Ferencváros.