Cruijff weerlegt kritiek op aankoopbeleid van Ajax

30-09-2013 10:43

Bron: vi.nl

Johan Cruijff heeft in zijn wekelijkse column in De Telegraaf gereageerd op de kritiek dat Ajax beter had moeten anticiperen op het last minute-vertrek van Toby Alderweireld en Christian Eriksen. Cruijff vindt dat recente aankopen in het verleden hebben aangetoond dat Ajax moet investeren in jong talent, niet in gearriveerde spelers.

'Ik lig niet wakker van de huidige kritiek. Wat moet je met opmerkingen dat er niet goed gereageerd is op het vertrek van Eriksen en Alderweireld? Met Duarte en Van der Hoorn was daar al ruim van te voren rekening mee gehouden, alleen zijn die nog niet volledig klaar voor het grote werk bij Ajax. Dat lijkt me niet meer dan logisch', stelt Cruijff maandag in zijn column.

Volgens Cruijff past het aantrekken van Duarte (23) en Van der Hoorn (20) volledig bij de onder zijn leiding ingezette nieuwe koers. 'Er zijn mensen die vinden dat we beter ervaring hadden moeten kopen. Ben ik het totaal niet mee eens. Die fout werd in het verleden al gemaakt, maar alles wat toen is gekocht is er niet meer en heeft de club ook geen euro opgeleverd.'

'Wel werd er geïnvesteerd in de jonge talenten Eriksen en Alderweireld, die Ajax sportief en financieel veel hebben gebracht. Zo moet ook de huidige situatie worden beoordeeld', aldus Cruijff. Met Alderweireld en Eriksen als steunpilaren werd Ajax de afgelopen drie seizoenen landskampioen. Deze zomer betaalde Atlético Madrid zeven miljoen euro voor de Belgische verdediger, terwijl Eriksen voor 13,5 miljoen naar Tottenham Hotspur vertrok.

Zonder Alderweireld en Eriksen beleefde Ajax wel een ronduit zwakke seizoenstart met als dieptepunten de 4-0 nederlagen tegen Barcelona en PSV. 'Daar lig ik niet wakker van', zegt Cruijff, die vindt dat de landskampioen niet in de war moet raken van het feit dat ze al tien punten lieten liggen. 'Want ondanks het wegvallen van twee sleutelspelers en ondanks alle kritiek, staat Ajax maar één punt achter op de koploper. De consequenties zijn dus te overzien.'