Cruijff: "Er werd altijd gezegd dat dit kwam omdat ze meer bier dronken"

05-08-2013 10:59

Bron: soccernews.nl/news

Het vermeende dopinggebruik van het voormalige West-Duitsland is het gesprek van de dag bij onze oosterburen.

De Süddeutsche Zeitung schreef zondag dat sporters veel vaker doping gebruikten dan tot nu toe bekend was. Voetballers waren volgens een rapport van een universiteit in Berlijn de grootste afnemers.

 Sinds de jaren zeventig werd systematisch gebruikgemaakt van verboden middelen, zo werd geschreven. De finale van het WK 1974, waarin West-Duitsland te sterk was voor het Nederlands elftal, werd niet genoemd. Johan Cruijff kan zich ook weinig herinneren van eventuele dopingpraktijken. "Net als veel mensen in Nederland, werd ik ook in Spanje geconfronteerd met verhalen over dopinggebruik in West-Duitsland", schrijft hij in zijn column.

 "Eerlijk gezegd weet ik niet meer of er toen al na de wedstrijden gecontroleerd werd", laat de oud-topvoetballer weten in De Telegraaf. "Tijdens de finale tegen West-Duitsland is me in ieder geval niets vreemds opgevallen. Ik wist toen niet beter, dan dat West-Duitse voetballers altijd groter en flinker dan wij waren. Ze waren lichamelijk meer ontwikkeld, maar daarover werd altijd gezegd dat dit kwam omdat ze meer bier dronken."