AZ laat zege glippen bij Ajax in knotsgekke kraker

12-08-2012 21:53

Ajax merkte zondag voor eigen publiek tegen AZ dat het nog lang niet klaar is voor het nieuwe seizoen. De landskampioen mocht van geluk spreken dat de schade uiteindelijk beperkt bleef tot een gelijkspel (2-2).

De nieuwe beleidsmakers van Ajax weigeren meer geld uit te geven dan er binnenkomt. De bedoeling is dat de club in de toekomst ook zonder inkomsten uit de Champions League zwarte cijfers schrijft.

Daarom wenst de landskampioen alleen nog verantwoord de beurs te trekken, als de bewuste aanwinst door verschillende mensen binnen de club als een grote versterking wordt gezien. Trainer Frank de Boer staat achter de filosofie van adviseur Johan Cruijff en zijn trouwe volgelingen.

Hij betreurt wel dat er nog steeds geen geschikte opvolger voor Jan Vertonghen is gevonden. Daarom begon Ajax tegen AZ met Toby Alderweireld en de kersverse international Ricardo van Rhijn in het centrum van de defensie.

Het duo kreeg hulp van de vleugelverdedigers Daley Blind en Gregory van der Wiel. Ajax nam afgelopen maanden afscheid van Vertonghen, André Ooijer, Mounir El Hamdaoui, Dmitri Bulykin, Dario Cvitanich, Ismaïl Aissati en Aras Özbiliz.

De club dreigt ook nog Theo Janssen (Vitesse) en Vurnon Anita (Newcastle United) kwijt te raken. Toch haalde de club uit Amsterdam vooralsnog alleen de transfervrije Lasse Schöne en Tobias Sana, die voor slechts 300.000 euro overkwam van IFK Göteborg.

De Boer kon tijdens de eerste competitiewedstrijd nog geen beroep doen op Miralem Sulejmani, Christian Eriksen, Derk Boerrigter, Eyong Enoh en Nicolai Boilesen. Met Thulani Serero voor de gepasseerde Janssen op het middenveld had Ajax voor rust nog wel het betere van het spel. Veel kansen leverde het overwicht niet op.

Van der Wiel zorgde na 9 minuten voor een schitterende openingstreffer. Anita verzuimde vlak voor rust 2-0 te maken. AZ bleef voor rust ongevaarlijk, maar leidde na 5 minuten in de tweede helft wel met 1-2. Jozy Altidore was eerst te sterk voor Alderweireld en Van der Wiel (1-1) en profiteerde vervolgens van een slippertje van Van Rhijn (1-2).

Wat Ajax aanvankelijk ook probeerde, een gelijkmaker leverde het niet op. Totdat Kolbeinn Sigthorsson na 83 minuten alsnog het net vond.