Alderweireld met België opnieuw stap dichter bij WK

08-06-2013 13:11

Bron: ajaxlife.nl/nieuws

Toby Alderweireld heeft uitstekende zaken gedaan met de Rode Duivels. Het was de laatste jaren altijd een kansloos verhaal, maar dit keer ziet het er hoopvol uit voor België. De Belgen wonnen opnieuw in de WK-voorronde terwijl directe rivaal Kroatië verloor.

Premier League
Alderweireld en zijn ploeggenoten waren in eigen huis met 2-1 te sterk voor Servië. De zege was verdiend, maar kwam in de slotfase nog kort in gevaar na een rake, Servische vrije trap. De verdediger van Ajax had eerder al een tegentreffer voorkomen met een goed blok.

Vrijwel alle spelers van de Belgische nationale ploeg zijn actief in de Premier League. Wie weet staat ook Alderweireld op het punt die stap te maken. Aan de andere kant: Toby speelt rechtsachter en is niet bepaald zeker van zijn plek. Is de onzekere stap naar de (sub)top van Engeland het waard met het WK in Brazilië in zicht?

Bij Ajax is Alderweireld zeker van voldoende speeltijd om in beeld te blijven bij bondscoach Marc Wilmots. Voor Kenneth Vermeer is het WK al een reden volgend seizoen bij Ajax te willen blijven, wie weet voor Siem de Jong ook wel. Wellicht zijn de resultaten van vrijdagavond dus bepalend voor de toekomst van Alderweireld.

Dankzij de verrassende uitslag van 0-1 bij Kroatië - Schotland staat België drie punten los ten opzichte van de Kroaten en is het al zeker van de play-offs. Er zijn nog drie wedstrijden te spelen, waaronder het vermoedelijk beslissende duel Kroatië - België. Nog niet is zeker, maar België is er dichtbij.

Ondanks een nederlaag blijft Kolbeinn Sigthórsson met IJsland ook in de race voor Brazilië. IJsland verloor met 2-4 van Slovenië, maar het ligt allemaal nog zo dicht bij elkaar dat niets is beslist. Het volgende duel, in Zwitserland, wordt erg belangrijk voor de Ajaxspits.

De kans dat Finland het WK haalt, is niet zo groot. Daar verandert zelfs een 1-0-overwinning op Wit-Rusland niets aan. Niklas Moisander heeft de pech dat de Finnen in de poule zitten met Spanje en Frankrijk. Daardoor was de missie bij voorbaat al kansloos.