Ajax troeft NEC af op alle fronten

19-08-2012 23:26

Ajax heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. Op bezoek bij NEC waren de drie punten na twintig minuten al binnen. De Amsterdammers wonnen met klinkende cijfers: 1-6.

Supporters van NEC hadden hun zondag beter aan het strand kunnend doorbrengen. De ploeg van Alex Pastoor verscheen tegen Ajax namelijk dramatisch voor de dag. De thuisploeg werd op alle fronten afgetroefd door Ajax, dat een gretige indruk maakte. Nog voor de eerste drinkpauze was de wedstrijd al beslist. Mede dankzij slecht verdedigend werk van NEC stond het binnen twintig minuten al 0-3.

NEC laat alles toe
De eerste minuten van NEC waren sterk. De Nijmegenaren startten aanvallend en kregen een paar mogelijkheden. Ajax wachtte tot de thuisploeg was uitgeraast en nam al snel de controle over. Slordig balverlies van Evander Sno in de opbouw leidde tot de openingstreffer. Lasse Schöne bediende Jody Lukoki, die Gabor Babos in de korte hoek passeerde. Nog geen minuut later leek de 1-1 in de maak, maar Ricky ten Voorde verprutste een gigantische kans. Zijn breedtepass op Melvin Platje was zo slecht dat de geheel vrijstaande spits niet eens aan afronden toe kwam.

Vier minuten na de openingstreffer was het opnieuw raak. Een uittrap van Kenneth Vermeer bereikte Christian Eriksen. De Deense middenvelder omspeelde Babos en schoof de 0-2 binnen. Terwijl NEC haar wonden nog aan het likken was lag de bal er al voor de derde keer in. Een mooie pass van Toby Alderweireld bereikte Tobias Sana. De Zweed kreeg zeeën van tijd en scoorde op fraaie wijze de 0-3; wedstrijd gespeeld.

Janssen antwoord
Pastoor kon tijdens de drinkpauze niets anders dan de opdracht meegeven om de schade beperkt te houden. Dat lukte NEC niet. Want nog voor de rust werd het 0-4. Theo Janssen kreeg het publiek stil door te scoren vanaf 25 meter. Hij werd hierbij geholpen door Babos, die gigantisch in de fout ging. Hij antwoordde hiermee gepast op de spreekkoren van het thuispubliek. Zijn doelpunt was voor tal van supporters reden om nog voor rust het stadion te verlaten.

Alles zat tegen bij NEC. Dat kwam 'mooi' tot uiting bij de 0-5. Michel Breuer - die er niet aan te pas kwam tegen Sana - wilde de balwegwerken, maar werd geblokt door Siem de Jong, die de bal op deze manier langs Babos werkte. De tribunes raakte leger en leger. Toch zal Frank de Boer minder tevreden zijn over de tweede helft. Mitchell Dijks en Jody Lukoki pakten onnodig geel en de Amsterdammers lieten zich terugdringen. Het leidde tot een tegentreffer. Invaller Bram Nuytinck scoorde uit een hoekschop.

Boze woorden doen Ajax goed
Tijdens de tweede drinkpauze uitte De Boer in woord en gebaar zijn onvrede. De zege was al binnen, maar ook de laatste twintig minuten wilde de coach een dominant Ajax zien. De woorden van De Boer deden het spel van Ajax goed. Het laatste kwartier was voor Ajax. Het bood zelfs nog ruimte voor het Eredivisiedebuut van Joël Veltman. Met de centrale verdediger in de ploeg werd het nog 6-1. Na een geniale steekbal van Eriksen gunde De Jong de sterk spelende Sana zijn tweede van de wedstrijd. Het was een mooi slot van een (voor Ajax) mooie voetbalmiddag.