“Een talent zonder discipline komt nergens”
Bron: metronieuws.nl/sport
Vitesse-middenvelder Marco van Ginkel is uitgeroepen tot talent van het jaar. Een mooie toekomst staat de 20-jarige speler te wachten want ‘grote spelers met prachtige carrières zijn mij voorgegaan”, liet hij weten na de uitreiking van de Johan Cruijff Prijs. Maar klopt dat wel? Metro vond enkele voorgangers die de hoge verwachtingen toch niet volledig konden inlossen.
Ibrahim Afellay werd in 2007 uitgeroepen tot talent van het jaar. De toen 21-jarige middenvelder groeide uit tot de regisseur van PSV dat in dat jaar het kampioenschap pakte op de laatste speeldag. En een jaar later nam toenmalig bondscoach Van Basten hem mee naar het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Toen hij in 2010 aan de bak kon bij FC Barcelona, leek Afellay een grootse carrière tegemoet te gaan. Maar de concurrentie was bikkelhard op het middenveld. En een zware knieblessure in het begin van het seizoen 2011 hield hem zeven maanden aan de kant. “Ibrahim was een van de grootste talenten dat Nederland ooit gekend heeft”, zegt Jan van Halst, analist bij NOS Studio Voetbal. “Hij was voorbestemd om het Nederlands elftal te sturen maar hij kreeg te veel blessures.”
Barcelona verhuurde hem aan FC Schalke 04 waar hij wel op een basisplaats kon rekenen, maar hij lag snel terug in de lappenmand. “De keuze voor Schalke heb ik nooit begrepen. Hij had beter voor een kleine Spaanse club kunnen kiezen waar hij tenminste had gespeeld”, zegt Van Halst. Deze week verliet Afellay Schalke via de achterdeur. Terugkeren naar Barcelona is ook geen optie, want Tito Vilanova houdt een grote schoonmaak. De vraag die rest: wat nu?
Ook zijn opvolger Miralem Sulejmani, de duurste aankoop aller tijden van Ajax, kon niet overtuigen. Maar deze keer ligt geen blessureleed aan de basis van de malaise. Zijn wispelturig karakter zorgde ervoor dat hij onder Frank de Boer amper tot spelen toe kwam. Afgelopen seizoen werd hij zelfs ‘verbannen’ naar Jong Ajax. “Het probleem met Miralem is zijn gebrek aan discipline. Hij is aanvallend heel sterk maar werd vaak afgerekend op zijn lakse mentaliteit”, weet Van Halst. Volgens een Portugese voetbalwebsite tekent Sulejmani binnenkort voor het Portugese Benfica. Het is nog maar de vraag of hij daar gaat aarden. “Sulejmani heeft club nodig die aandacht schenkt aan discipline en mentale weerbaarheid. Portugese voetbalploegen staan daar niet echt om bekend. Ik vind het een gevaarlijke keuze.”
Ejero Elia kreeg in 2009 de Johan Cruijff Prijs en gooide aanvankelijk hoge ogen bij Hamburger SV. Maar zijn tweede jaar bij de Duitsers verliep moeizamer. Zo hield hij er een stroeve relatie met zijn coach op na. “Het is absoluut zonde dat Elia te weinig karakter en discipline kan opbrengen. Zowel op als naast het veld moet je volwassenheid uitstralen, en dat mist hij”, vindt Van Halst. Elia speelde bij Juventus amper vier wedstrijden en is nu bij Werder Bremen uit de selectie gezet na een nachtelijke streetrace met ‘partner in crime’ Marko Arnautovic. En dat terwijl Bremen vecht tegen de degradatie. Volgens de Duitse krant Bild mag Elia weg voor 5,5 miljoen euro. “Elia zal een stap achteruit moeten zetten om rust terug te vinden. Misschien is de Belgische competitie wel iets voor hem. Een warme omgeving zal hem in ieder geval goed doen.”
Is de Johan Cruijff Prijs een vergiftigd geschenk voor sommige spelers? “Die prijs is een aanmoedigingsprijs. De winnaar heeft dus nog alles te bewijzen. Als sommige spelers denken dat ze het al gemaakt hebben, is die prijs inderdaad een vergiftigd geschenk, ja”, besluit Van Halst.