Door Cruijff gewenste beursexit is nog ver weg

13-10-2012 11:40

Dinsdag presenteert de NV Ajax haar jaarcijfers. Het gaat goed met het voetbalbedrijf, er wordt geld verdiend, net als het jaar daarvoor. Maar een buffertje kweken om van de beurs te kunnen? 'Er is geen directe reden om dat te willen', aldus financieel directeur Jeroen Slop.

Onlangs dook het nieuws ineens op. Ajax zou best eens van de aandelenbeurs kunnen vertrekken. Geld genoeg. Dus waarom niet? Johan Cruijff wijdde er een column aan. In als altijd lenig taalgebruik wekte hij de indruk geen tegenstander te zijn van zo'n vertrek.

'Een veel gehoord antwoord (op de vraag waarom Ajax van de beurs zou moeten, red.)', aldus Cruijff in De Telegraaf, 'was dat het voor een vereniging als Ajax toch als een last wordt beschouwd. Als veel mensen daar zo over denken, dat zou je de club moeten helpen om van zo'n last af te komen.' De directie van Ajax vroeg zich af waar de belangstelling voor de status van de NV ineens vandaan kwam. Het sentiment dat Ajax niet op de beurs zou thuishoren, werd plotseling aangewakkerd.

'Er is in financieel opzicht geen directe aanleiding voor', zei financieel directeur Jeroen Slop recent tegen zijn medewerkers op het kantoor in de Arena. Binnen de club wordt het een rare gedachte gevonden om pakweg veertig miljoen euro neer te tellen om van de beurs te kunnen vertrekken. De gedachte om zich los te maken van de beurs, komt niet uit de lucht vallen en heeft niets te maken met de presentatie van de jaarcijfers, komende dinsdag.

Vooral in kringen rond Cruijff - de winnaar van de machtsstrijd die vorig seizoen binnen Ajax heeft gewoed - wordt de beursnotering als onhandig beoordeeld. Die status vereist een extreme transparantie, maakt een toezichthoudende raad van commissarissen noodzakelijk en werkt daarom vertragend bij het voornemen snel en onopvallend zaken te doen of grote veranderingen binnen een club te forceren.

Voor wie ongezien snel iets voor elkaar wil ritselen binnen een onderneming, is een beursnotering lastig. Wie zegt baas in eigen huis te willen zijn, heeft ook een goed argument. Alleen gaat dát in het geval van Ajax niet op. De club bracht in 1998 27 procent van zijn aandelen op de markt. Dat bracht ruim vijftig miljoen euro op. Ajax bleef baas in eigen huis, omdat 73 procent van de aandelen in het bezit van de vereniging bleven.

'Ik zie op dit moment geen goede reden voor een beursexit', aldus Slop in eerder genoemd intern onderhoud. 'Ajax is een gezond bedrijf, het gaat ons in financieel opzicht goed, op de transfermarkt doen we goede zaken en we zijn twee keer op een rij landskampioen geworden en spelen al voor de derde keer op een rij Champions League. Ik ken geen aanleiding om ons vermogen aan te spreken teneinde de aandelen van de beurs te halen.'