Ajax bakermat van jeugdontwikkelingen'
Altijd mijn Ajax/ Bron: CleatBeat
LOF UIT INDIA -'Vergeet Barcelona, de feitelijke blauwdruk van de jeugdacademie ligt bij Ajax.', opent het wetenschappelijke magazine CleatBeat uit India. Het blad streeft ernaar om de armzalige voetbalcultuur in India een nieuwe impuls te geven. Ajax is hierin het grote voorbeeld. Ze lichten de jeugdopleiding van Ajax door.
Hun eerste constatering: Ajax ligt in het meest ongezellige deel van het schitterende Amsterdam. En ook De Toekomst imponeert de auteur niet direct. 'Van de buitenkant blaast het jeugdcomplex je niet volledig weg, maar het gaat erom bij Ajax hoe de faciliteiten gebruikt worden.' En dat is groots, aldus Huw Jennings, voormalig jeugdontwikkelingsbegeleider van de Engelse Premier League, en huidig academiedirecteur van Fullham, in CleatBeat. 'Alle ideeën over hoe jongeren zich ontwikkelen beginnen bij Ajax. Ze zijn de grondleggers. Ajax is een opleidingsfabriek.'
Om het Indiase voetbal uit het slop te trekken, bestaan er volgens CleatBeat twee methodes: kinderen veel op straat laten voetballen, in een onvolmaakte omgeving vol obstakels. Op trapveldjes, pleintjes of op de weg. Dit is de Zuid-Amerikaanse methode, waar producten als Kaká en Maradonna uit voortgekomen zijn. En de Ajax-stijl, waar op wetenschappelijke wijze naar elk detail gekeken wordt. Hier is het moderne voetbal van Barcelona uit voortgekomen.
De Ajax-methode is gedisciplineerd. 'Iedereen die bij Ajax speelt, moet onderdeel worden van het merk AFC Ajax. Het begint al bij kopjes thee met het logo van Ajax erop, en jeugdige voetballers slapen onder een deken van Ajax.' Qua trainen is Ajax volgens het magazine professioneel: 'Van alle jeugdspelers wordt de fysieke gesteldheid, waaronder de hartslag, nauwkeurig gemeten. Als spelers zeggen dat ze vermoeid zijn, hebben ze wetenschappelijke statistieken nodig om dit te bewijzen.'
Ondanks de discipline staat spelvreugde bij de jeugd centraal. 'De scouting begint bij 6-jarige spelertjes. De criteria zijn niet hoe ze lopen, of hoeveel de spelers scoren. Het draait erom of de spelers plezier hebben, en de wil om te winnen. Pas daarna begint het hoofdstuk 'techniek'', aldus CleatBeat.