Ajacieden bezoeken Alto do Corcovado
Een kleine groep Ajacieden bracht zaterdag een bezoek aan de Alto do Corcovado. De naam van de berg zal bij sommigen misschien niet direct een belletje laten rinkelen. Als je de attractie beschrijft als de 710 meter hoge berg met het wereldberoemde Christus-beeld daarop, weet waarschijnlijk (bijna) iedereen waar het over gaat. Het standbeeld heeft een bijna iconische status.
De Ajacieden waren zaterdagmiddag vrij. Kort na de laatste training op Braziliaanse bodem stapte een groepje spelers en begeleiders toch weer in de teambus. Wie in Rio de Janeiro komt mag de wereldberoemde Corcovado eigenlijk niet missen. Het 38 meter hoge beeld is – vrij letterlijk - hét symbool van de miljoenenstad Rio. Het beeld van Christus de Verlosser heeft net zo’n iconische status als bijvoorbeeld de Eiffel-toren in Parijs. Filmmakers, kunstenaar en fotografen maakten de voorbije jaren dankbaar gebruik van de unieke zeggingskracht die het beeld heeft. Rio ís de Corcovado.
Voor wie dol is op cijfers en feitjes: de spanwijdte tussen de beide armen van het beeld bedraagt 28 meter. Het totale beeld weegt 1145 ton en werd na een internetverkiezing ooit uitgeroepen tot een van de wereldwonderen. Naast de stafleden bezochten de selectiespelers Ricardo van Rhijn, Christian Poulsen, Lucas Andersen, Viktor Fischer en Lasse Schöne het unieke standbeeld.
De Trem do Corcovado bracht de Ajacieden, met aan boord onder meer ook trainer Frank de Boer en marketingdirecteur Edwin van der Sar, in de namiddag richting bergtop. De trip per boemeltrein was vanwege het telkens veranderende uitzicht al zeer de moeite waard. Vergezichten over Rio werden afgewisseld door het groen van het Parque Nacional de Tijuca. De Corcovado-berg staat in het enige Braziliaanse natuurpark dat binnen stadsgrenzen ligt. Dat het Christus-beeld op de Alto do Corcovado uniek is bewijst ook de plek op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het iconische standbeeld met de Christus in kenmerkende pose prijkt sinds 1991 op de lijst van ‘beschermde plekken, landschappen en plaatsen’. Op de lijst van beschermde plekken en locaties prijken onder meer ook de unieke grachten van Amsterdam.
De Christus op de Corcovado werd ontworpen door ingenieur Heitor da Silva Costa. Bij de onthulling in 1931 was tien jaar aan het beeld gewerkt. Beeldhouwer Paul Landowski maakte de Christus in Frankrijk. De kunstenaar heeft eer van zijn werk, want sinds de openstelling is het een drukte van belang rondom en boven op de berg. De Corcovado is een van de populairste attracties ter wereld. De Trem do Corcovado rijdt af en aan.
Niet alleen het Christus-beeld - dat een symbool is voor de wereldwijde verspreiding van de Christelijke boodschap - heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Vanaf de bergtop is het uitzicht over Rio fascinerend. Bij helder weer is vrijwel de gehele, zes miljoen inwoners tellende stad in volle pracht en praal te zien. Inmiddels moeten miljoenen toeristen hun miljoenen foto’s hebben gemaakt, hoog op de Alto do Corcovado. Het was daarom bepaald niet gek dat ook de Ajacieden uit Amsterdam hun camera’s flink lieten werken.
Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst